Viinisanasto

Viinisanasto

Millainen viini on hapokas? Entä mitä tarkoittaa DOCG? Viinisanastossamme on yleisimpiä viinitermejä selityksineen.

Viinisanasto

Millainen viini on hapokas? Entä mitä tarkoittaa DOCG? Viinisanastossamme on yleisimpiä viinitermejä selityksineen.

AC
Appellation contrôlée. Ranskassa käytössä oleva alkuperäisalueluokitus, joka takaa, että viini on valmistettu tietyllä alueella alueelle tyypillisistä rypäleistä määrätyillä valmistusmenetelmillä.

 

Affinage
Pidennetty viinin kypsytys pullossa ennen sen myyntiin laittamista.

 

Aistinvarainen testi
Viinin testaus ulkonäön, tuoksun ja maun perusteella.

 

Alkoholipitoinen
Kun viinin tuoksussa tai maussa on korostuneesti alkoholia.

 

Antava
Runsas, elinkaarensa huipulla oleva viini.

 

AOC
Apellation d’OrigineCôntrolée, ranskalainen alkuperäisalueluokitusjärjestelmä.

 

Amarone
Pohjois-Italian Venetosta tulevat amaronet valmistetaan kuivatuista rypäleistä, jolloin sokeri tiivistyy ja sokeripitoisuus nousee. Käymisessä sokeri muuttuu alkoholiksi, ja lopputuloksena on voimakas, runsasalkoholinen amarone-viini.

 

Assemblage
Korkealaatuinen sekoiteviini.

 

Asti Spumante
Asti Spumante -nimitystä käytetään Pohjois-Italian Astin, Cuneon ja Allessandrian alueilta peräisin olevasta makeasta, Muskateller-rypälelajikkeesta valmistetusta kuohuviinistä.

 

Auslese
Viini, joka on valmistettu täysin kypsistä ja valikoiduista rypäleistä.

 

Blend
Korkealaatuinen sekoiteviini.

 

Beaujolais Nouveau
Ranskalainen viini, jonka markkinoille tuloa juhlitaan vuosittain marraskuun kolmantena torstaina.

 

Blanc-de-blancs
Vain vaaleista rypälelajikkeista valmistettu kuohuviini.

 

Bodega
Espanjankielinen nimitys viinivalmistamolle.

 

Bouquet
Viiniin pullosäilytyksen aikana syntyvä tuoksu ja maku.

 

Brut
Täysin kuiva kuohuviini ranskaksi.

 

Cava
Espanjalainen kuohuviini.

 

Chambre
Huoneenlämpöinen, noin 16-18°C -asteinen.

 

Crémant
Ranskalainen kuohuviini, valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä.

 

Crianza
Vuosikerta espanjaksi.

 

Cuvée
Viini, joka on tehty parhaasta rypälemehusta.

 

Dekantointi
Viinin kaataminen pullosta karahviin tai dekanteriin, jolloin pohjalle kertynyt sakka saadaan pois.

 

DO
Denominacion de Origen, espanjalaisten laatuviinien suojattu alkuperämerkintä.

 

DOC
Denominacao de Origem Controlada, portugalilaisten laatuviinien suojattu alkuperäismerkintä. Myös Denominazione di Origine Controllata, eli italialainen laatuviini, jolla on suojattu alkuperämerkintä.

 

DOCG
Denominazione di Origine Controllata e Garantia. Italialaisten laatuviinien suojattujen alkuperämerkintöjen korkein luokka.

 

Domaine
Viinitila ranskaksi.

 

Doux
Makea samppanja ranskaksi.

 

Dolce
Makea italiaksi.

 

Eiswein
Valkoviini, jonka rypäleet on kerätty ja puristettu jäätyneinä.

 

Enologia
Viinitiede.

Fino
Vaalea, kevyt ja kuiva sherry.

 

Frizzante
Italialainen helmeilevä viini.

Grand Cru
Parhaiden kasvupaikkojen luokitus Bourgognen ja Alsacen viinialueilla.

 

Gran Reserva
Espanjalainen laatumerkintä, joka kuvaa kypsytysaikaa. Punaviiniä kypsytetään vähintään kaksi vuotta tammitynnyrissä ja vähintään kolme vuotta tankissa tai pullossa. Roséviiniä ja valkoviiniä kypsytetään vähintään neljä vuotta, josta vähintään kuusi kuukautta tammitynnyrissä.

 

Hapettunut
Viini on saanut liikaa happea.

 

Hapokas
Runsaasti hedelmähappoja ja viinihappoa.

 

Harmoninen
Viinin aineosat ovat keskenään hyvässä tasapainossa.

Helmeilevä
Kevyesti hiilidioksidia sisältävä viini.

Sommelieryhdistys - viinisanasto

Ilmaaminen
Viinin maun pehmentäminen ilmalla, esimerkiksi kaatamalla viini karahviin.

 

IGT
Indicazione Geografica Tipica, suojattujen alkuperämerkintöjen alin luokka Italian viineissä.

 

Intensiteetti
Väriominaisuus. Suuri intensiteetti tarkoittaa tummaa viiniä, pieni intensiteetti vaaleaa.

 

Jälkimaku
Maku, joka viipyy suussa, kun viini on nielaistu.

Jäännössokeri
Viiniin jäävä sokeri, joka ei muutu käymisen aikana alkoholiksi. Antaa viinille sen luonnollisen makeuden.

 

Kehittynyt
Elinkaarensa huipulla oleva viini, bouquet hallitsee ja maku on pehmentynyt ja pyöristynyt.

 

Keskitäyteläinen
Kevyen ja täyteläisen väliin sijoittuva viini, jonka maku ei ole kovin runsas eikä alkoholipitoisuus kovin korkea.

 

Kevyt
Kevyt, hento viini on täyteläisen viinin vastakohta. Helppoa juotavaa, ei liikaa alkoholia.

 

Kir
Valkoviinistä/kuohuviinistä ja mustaherukkalikööristä valmistettu aperitiivijuoma.

 

Korkkivika
Viinin makuvirhe, joka johtuu viallisesta korkista. Usein viinissä on havaittavissa pistävä, homeinen tuoksu.

 

Kypsytys
Viinin annetaan ikääntyä tynnyreissä tai pullossa oikeissa olosuhteissa.

 

Liebfraumilch
Yleisnimitys puolimakeille valkoviineille, jotka on valmistettu Rheinhessenissa, Pfalzissa, Rheingaussa tai Nahessa.

 

Madeira
Paahteinen, väkevä viini Madeiran saarelta. Kypsytetään tammitynnyrissä korkeassa lämpötilassa, noin 50 °C.

Magnum
1,5 l kuohuviinipullokoko.

 

Maseraatio
Uuttaminen. Menetelmä, jossa rypäleiden kuorien (mäskin) annetaan olla jo käyvässä rypälemehussa mukana.

 

Mehumainen
Viini, jossa on hedelmäistä ja marjaista makua sekä hyvin vähän happoja ja tanniineja.

 

Méthode Champenoise
Kuohuviinin valmistusmenetelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa.

 

Notkea
Kuvaa punaviinin kovuusastetta (tanniininen – notkea – pehmeä), maussa pehmeää hedelmäisyyttä.

 

Nouveau
Uusi viini, nuorena nautittavaksi tarkoitettu.

 

Oloroso
Yksi sherryn perustyypeistä, rikas, väkevä ja kuiva.

 

Organoleptinen
Aistinvarainen.

 

Paahteinen
Auringonpaahteesta ja kuivuudesta johtuva rypäleissä esiintyvä tyypillinen tuoksu ja maku.

Pehmeä
Samettinen punaviini tai makea valkoviini, vähän happoja ja tanniineja.

 

Passito
Italialainen viininvalmistustapa, jossa viini valmistetaan kuivatuista rypäleistä.

 

Pyöreä
Viini, jossa on notkeutta, pehmeyttä ja runkoa.

 

QMP
Qualitätswein mit Prädikat, saksalaisten viinien korkein laatuluokka.

 

Quinta
Viinitila portugaliksi.

Rehevä
Runsas, terve, voimakas. Viinissä ei ole tanniineja.

 

Remuage
Samppanjan kypsytysvaiheessa käytetty menetelmä, ns. pullojen tanssitus. Pullonsuu alaspäin säilytettäviä pulloja liikutellaan, jolloin sakka kertyy pullon suulle, mistä se on helppo poistaa.

 

Reserva
Espanjalaisten ja portugalilaisten viinien laatumerkintä. Espanjalaisia punaviinejä on kypsytettävä vähintään vuosi tammitynnyrissä ja kaksi vuotta pullossa. Valko- ja roséviinejä on kypsytettävä vähintään 24 kuukautta, josta vähintään kuusi kuukautta tynnyrissä.

 

Riserva
Italialainen laatuluokka, vertaa reserva.

 

Rosado
Roséviini espanjaksi.

 

Roséviini
Viini, jossa siniset rypäleen kuoret ovat olleet rypälemehun kanssa kosketuksissa vain lyhyen aikaa.

 

Roteva
Voimakas, melko vivahteeton maku.

 

Runsashappoinen
Hapokas, runsaasti hedelmähappoja.

 

Samppanjamenetelmä
Méthode Champenoise. Kuohuviinin valmistusmenetelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu pullossa.

 

Sekt
Saksalaisten nimitys kuohuviinille.

 

Sommelier
Sommelier vastaa ravintolan viinivalikoimasta ja viinien oikeasta varastoinnista. Sommelierin tehtävänä on myös suositella sopivat viinit asiakkaiden ruokavalintoihin.

 

Spätlese
Saksalainen QMP-viini, joka on tehty myöhään poimituista, tavallista kypsemmistä rypäleistä.

 

Stabilointi
Epäedullisten osien kuten sakan ja samauden poistaminen viinistä.

 

Tamminen
Tammitynnyrikypsytyksestä johtuva tammen tuoksu ja maku.

 

Tanniinit
Punaviinin parkkihapot, joita on esimerkiksi viinirypäleiden kuorissa ja siemenissä. Tanniineilla on tärkeä merkitys punaviinien kypsytyksessä, sillä ne toimivat viinin säilytysaineena.

 

Tasapainoinen
Viinin eri aineosat ovat sopivassa suhteessa.

 

Tasting
Viinimaistelu.

 

Tenuta
Italialainen viinitila.

 

Trocken
Saksalaisten termi kuivalle viinille, jossa on jäännössokeria enimmillään 9 g / l.

 

Trockenbeerenauslese
Saksalainen QMP-viini, joka tehdään yksittäin poimituista rypäleistä, jotka ovat niin jalohomeisia, että ne ovat kutistuneet rusinan kaltaisiksi.

 

Täyteläinen
Viinissä on sekä korkea alkoholipitoisuus että runsas rakenne.

 

Umami
Makeuden, suolaisuuden, hapokkuuden ja karvauden lisäksi mainittu viides perusmaku. Umami on aromivahventeen (natriumglutamaatti) maku, joka maistuu kuin suolattomalle lihaliemelle.

 

Viinikivi
Viinissä oleva luonnollinen kauneusvirhe. Lasia tai sokeria muistuttavat läpinäkyvät kiteet saostuvat viiniin, kun sitä varastoidaan alhaisessa lämpötilassa.

 

Vinho Verde
Portugalilainen tuore, hapokas viini.

 

Vin de Table
Ranskalainen termi pöytäviinille.

 

Vin Santo
Toscanalainen, kuivatuista rypäleistä valmistettu jälkiruokaviini.

 

Sanaston lähdeaineistona on käytetty mm. Alkon, Viinimaan ja Juomavinkin viinisanastoja.