Medialle

Medialle

 

Suomen Sommelierit ry auttaa median edustajia kaikissa sommeliertoimintaan liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai sähköpostitse info(a)sommeliers.fi.

 

Suomen Sommelierit ry on kansainvälisen sommelieryhdistyksen ASI:n jäsen. ASI:n jäsenyhdistysten järjestämistä kilpailuista on lisätietoa ASI:n kilpailukalenterissa.

Norjan Francesco Marzola on sommelierien Pohjoismaiden mestari 2018

 

17.9.2018

 

The Best Sommelier of Nordics 2018 Francesco Marzola

Norjan Francesco Marzola voitti sommelierien Pohjoismaiden mestaruuden sunnuntaina 16. syyskuuta Oslossa järjestetyssä Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Tasaväkisessä ja korkeatasoisessa finaalissa toiseksi sijoittui Ellen Franzén Ruotsista ja kolmanneksi Rasmus Lunkov Marquart Tanskasta.

 

Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, juustojen ja viinien yhdistäminen, viinilistassa olevien asiavirheiden korjaaminen, Moskovan muuli -drinkin valmistaminen sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

 

Suomea kisassa edustivat sommelierien Suomen mestari Kirsi Seppänen tamperelaisesta Ravinteli Berthasta ja Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta.

 

Taneli selviytyi kisassa semifinaaliin ja totesi kilpailun olleen todella korkeatasoinen.
– Kisa oli erittäin tiukka. Nyt tarvitsee taas lukea lisää ja siirtää katse kohti seuraavia kilpailuja. Suomi on hyvin lähellä pohjoismaista kärkeä, arvioi Taneli.

 

Kirsin osalta kilpailut jatkuvat jo ensi viikolla.
– Tämä oli hyvä aloitus kilpailuviikolle, joka minulla on edessä. Loppuviikosta osallistun Chaîne de Rôtisseurs -järjestön Nuori sommelier -maailmanmestaruuskisoihin Meksikossa. Se on minulle tämän vuoden tärkein kilpailu.

 

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään vuorotellen eri maissa. Tänä vuonna järjestäjänä toimi Norjan sommelieryhdistys Norsk Vinkelnerforening.

 

Lisätiedot: Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Samuil Angelov, samuil(a)murudining.fi

 

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

 

Kuva: Kristian Jøraandstad

 

Kirsi Seppänen ja Taneli Lehtonen edustavat Suomea sommelierien PM-kilpailussa Oslossa

11.9.2018

Kirsi Seppänen ja Taneli Lehtonen

Pohjoismaiden parhaan sommelierin tittelistä kisataan 16. syyskuuta Oslossa Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Suomesta kilpailuun lähtevät sommelierien Suomen mestari Kirsi Seppänen Deli 1909 & Wine Barista Tampereelta ja Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta.

 

Kirsi ja Taneli keskittyvät kilpailun lähestyessä viimeistelemään sekä teoreettista että käytännön osaamistaan kisan eri osa-alueisiin liittyen. Kilpailutehtävissä sommelierien tulee esimerkiksi osata tunnistaa viinejä ja muita alkoholijuomia, tarjoilla juomia oikeaoppisesti, valita sopivat juomaparit erilaisille ruokalajeille sekä hallita viinikulttuuriin liittyviä asiasisältöjä.

 

– Olen lukenut ahkerasti alan kirjallisuutta ja käynyt läpi aikaisempien teoriakokeiden kysymyksiä. Samoin keskustelut kollegoiden ja asiakkaiden kanssa valmistavat hyvin viinien analysointiin, kertoo Kirsi.

 

– Käytännön tehtäviin saan hyvää harjoitusta myös jokapäiväisessä työssäni esimerkiksi järjestämällä viinitastingeja. Rutiinien hallitsemisesta on hyötyä kilpailuissa, missä nopeatempoiset tehtävät usein luovat pientä jännitystä.

 

– Harjoittelemme Tampereella yhdessä muiden sommelierkilpailijoiden kanssa ja tuemme samalla toistemme oppimista.

 

Kirsille kuluva vuosi on ollut menestyksekäs: hän on voittanut sommelierien Suomen mestaruuden Trophee Laroche The Best Sommelier of Finland -kilpailussa, Chaîne de Rôtisseurs -järjestön Vuoden nuori sommelier -kilpailun sekä viimeksi elokuussa samppanjatalo Ruinartin järjestämän Nordic Ruinart Challenge 2018 -kilpailun.

 

Taneli Lehtosen lukemistossa ovat viime aikoina olleet viinialueiden juridiset asiat sekä viinin valmistuksen ja kasvatuksen tekniset osiot. Lisäksi hän on perehtynyt itselleen hieman tuntemattomampiin viinimaihin kuten Uusi-Seelanti, Australia, Chile, Argentiina ja Yhdysvallat.

 

– Käytännön tehtäviin valmistaudun treenaamalla esimerkiksi viinin dekantointia ja cocktailien valmistusta, toteaa Taneli.

 

– Viinin ja ruoan yhdistämistä varten laadin omia listojani, jotka viinien lisäksi sisältävät kahvit, teet, avec-juomat, sikarit ja vedet. Viimeisen viikon ennen kilpailua käytän jo opittujen asioiden kertaamiseen.

 

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailun järjestäjänä toimii Norjan sommelieryhdistys Norsk Vinkelnerforening.

 

Lisätiedot: Kirsi Seppänen, 040 779 4695; kirsi.seppanen(a)hotmail.com. Taneli Lehtonen, 040 517 9909; taneli(a)murudining.fi.

 

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

 

 

Kirsi Seppänen on vuoden 2018 sommelierien Suomen mestari

22.05.2018

 

Suomen Sommelierit ry:n järjestämä Suomen mestaruuskilpailu ”Trophee Laroche The Best Sommelier of Finland” huipentui jännittävään finaaliin maanantai-iltana Hotel Havenissa Helsingissä. Voittajaksi suoriutui Kirsi Seppänen Deli 1909 & Wine Barista Tampereelta ja toiseksi sijoittui Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta. Kirsi ja Taneli edustavat Suomea myös sommelierien pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa, jotka järjestetään Oslossa 16.-17.9.2018. Kolmannelle finaalissa selviytyi kilpailun ensikertalainen Saara Alander Ravintola Murusta Helsingistä.

 

Trophée Laroche –kilpailun tarkoituksena on valmentaa suomalaisia sommeliereja, palkita Suomen parhaita ammattilaisia sekä edistää suomalaista viinikultuuria. Suomen Sommelierit -yhdistys järjesti maanantaina 21.5.2018 sommelierien Suomen mestaruuskilpailut Hotel Havenissa Helsingissä. Kilpailu on avoin kaikille sommelieryhdistyksen jäsenille, jotka ovat täysi-ikäisiä ja Suomen kansalaisia. Kansainväliset säädökset määräävät myös, että kilpailijoiden tulee saada yli 50 prosenttia elannostaan ravintolatyöskentelystä.

 

Kulta- ja hopeamitalisti lähtevät edustamaan Suomea syyskuussa sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun, joka järjestetään tänä vuonna Norjassa. Kaksikko edustaa Suomea myös muissa tulevissa kansainvälisissä kilpailuissa.

 

Sommelierkilpailun osakilpailuja on järjestetty maanlaajuisesti pitkin vuotta ja finaaliin valittiin aikaisemmin maanantaina järjestetyn semifinaalin pohjalta kolme parasta. Tuomareina kilpailussa toimivat Tampereen Viinitukku Oy:n sommelier Markku Niemi, Ravintola C:n Christina Suominen sekä Domaine Laroche-viinitilan vientipäällikkö Thibault de Lartique.

 

“Haluamme olla tukemassa suomalaisten sommelierien osaamista, sillä viinimestarit ovat tärkeässä roolissa viinikulttuurin edistämisessä”, de Lartique toteaa.

 

Kilpailuun osallistui tänä vuonna ennätysmäärä ensikertalaisia. ”On mahtava huomata kuinka palvelu ja oikeaoppinen viinin tarjoilu kiinnostavat nuoria. Meille on kehittymässä hieno ja taitava sommelier-sukupolvi”, toteaa Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Samuil Angelov.

 

Trophèe Laroche –kilpailun järjestää Suomen Sommelierit ry. Yhdistyksen tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

 

Lisätietoja

 

Samuil Angelov
Puheenjohtaja – Suomen Sommelierit ry
p. 050 5238682
info(a)sommeliers.fi
www.sommeliers.fi

Medialle

Kirsi Seppänen on vuoden 2018 sommelierien Suomen mestari

22.05.2018

Suomen Sommelierit ry:n järjestämä Suomen mestaruuskilpailu ”Trophee Laroche The Best Sommelier of Finland” huipentui jännittävään finaaliin maanantai-iltana Hotel Havenissa Helsingissä. Voittajaksi suoriutui Kirsi Seppänen Deli 1909 & Wine Barista Tampereelta ja toiseksi sijoittui Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta. Kirsi ja Taneli edustavat Suomea myös sommelierien pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa, jotka järjestetään Oslossa 16.-17.9.2018. Kolmannelle finaalissa selviytyi kilpailun ensikertalainen Saara Alander Ravintola Murusta Helsingistä.