Kuukauden sommelier

Miten sinusta tuli sommelier? Mitkä ovat kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä? Haastattelusarjamme esittelee sommeliereja työssään.

 

Elokuun 2018 sommelier on Christian Angelov

Kuka olet ja missä työskentelet?

Christian Angelov Bulgariasta kotoisin, työpaikkana Ravintola Savoy.

 

Miten sinusta tuli sommelier, miten päädyit alalle?

Alalle päädyin rakkaan veljeni kautta, kun kokkailtiin yhdessä mökillä ruokaa ja veli opetti, miksi asiat pitää tehdä näin ja sun muuta, että tapahtuu näin. Innostuin ruoanlaitosta ja menin Perhoon opiskelemaan kokiksi, mutta kyllä salipuoli vei sydämeni.

 

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Hyvin friterattuja ranskalaisia hyvällä suolalla tai sipsejä samppanjan kanssa – toimii!

 

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

New Yorkin viinit tulevat esiin enemmän ja enemmän, ne ovat omasta mielestäni tosi mielenkiintoisia viinejä.

 

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Chateau Rayas Pignan 2008. Olen elegantti, mutta pikkusen robustisella tavalla. Viini saa aina hymyn huulilleni ja toivon, että minä saan ihmisille hymyn huulille.

 

Heinäkuun 2018 sommelier on Kirsi Seppänen

Sommelier Kirsi Seppänen

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Kirsi Seppänen, työskentelen tällä hetkellä ravintolapäällikkönä Deli 1909 & Wine Barissa Tampereella.

 

Miten sinusta tuli sommelier, miten päädyit alalle?

Päädyin yläasteen jälkeen ravintolakouluun, ja ala olikin minulle juuri oikea. Viineistä olin jo koulussa kiinnostunut, mutta todellinen palo aiheeseen syttyi Ravintola Piemontessa, missä oli huikea valikoima upeita viinejä, ja oikeat osaavat ihmiset minua opastamassa.

 

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Tämän hetkisellä listallamme on juustofondue, josta itse pidän erityisen paljon. Yksi suosikeistani annokselle on Remoissenet Pere & Filsin Puligny Montrachet 2006.

 

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

Viinitrendeistä laajin lienee tällä hetkellä naturalviinit. Ilmiö on mielestäni kiinnostava toki viinien puolesta, mutta myös se että asiakkaat, kuluttajat tuntuvat olevan huomattavasti avoimempia uusille asioille viinien suhteen. Kiinnostuneisuus kasvaa koko ajan. Tätä sanoisin mielenkiintoiseksi ja positiiviseksi trendiksi.

 

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Jos olisin viini, olisin kupliva rosé! Eritoten Barone Pizzinin Franciacorta Rosé.

 

Kesäkuun 2018 sommelier on Saara Alander

Kuka olet ja missä työskentelet?

Saara Alander, Ravintola Muru.

 

Miten sinusta tuli sommelier, miten päädyit alalle?

Meinasin ensin opiskella kokiksi, mutta totesin puheenlahjojeni olevan paremmat kuin kädentaitojen. Asiakaspalvelu vei mennessään ja viini valtasi tilaa vuosien varrella hienojen opettajien ja esikuvien myötä.

 

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Murun lista vaihtelee usein, mutta alkutalven tryffelirisotto valkoisen tryffelin kanssa on ehdottomasti parasta ikinä. Siihen vielä kun aukaisee lasillisen kypsempää Bourgognen pinot noiria.

 

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

Ehdottomasti tuotteiden puhtaus, vaikka biodynaaminen ja luomu tuntuvat jo vähän vanhentuneilta. Uskon, että ne kuitenkin nousevat uudestaan terveystrendin pauhatessa kaikkialla muualla.

 

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Olisin kuuluisan tuottajan Aldo Conternon Conca Tre Pile, Barbera Piemontesta. Herkullinen ja loistava viini, muttei kuitenkaan ylihinnoiteltu, eikä parasta mitä talolla on tarjolla.