Medialle

Suomen Sommelierit ry auttaa median edustajia kaikissa sommeliertoimintaan liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai sähköpostitse info(a)sommeliers.fi.

Suomen Sommelierit ry on kansainvälisen sommelieryhdistyksen International Sommelier 
Associationin (ASI) jäsen. ASI:n jäsenyhdistysten järjestämistä kilpailuista on lisätietoa ASI:n kilpailukalenterissa.

 

Taneli Lehtonen on Suomen paras sommelier 2019


14.5.2019

Sommelier Taneli Lehtonen

Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta voitti Trophée Laroche The Best Sommelier of Finland 2019 -kilpailun maanantaina 13. toukokuuta Helsingin Wanhassa Satamassa. Monipuolista käytännön osaamista ja teoreettista tietoa vaatineessa finaalissa toiseksi sijoittui Markku Niemi Ravintola Pastiksesta Helsingistä ja Juulia Eloranta Ravintola C:stä Tampereelta.

Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa viinien ja muiden erilaisten alkoholijuomien tunnistaminen, Gin & Tonic -cocktailin valmistaminen ja tarjoilu, juustolaatujen tunnistaminen ja niille sopivien juomien valinta sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

Lehtonen oli tyytyväinen kilpailusuoritukseensa.

– Finaali sujui mielestäni kaikkien tehtävien osalta oikein hyvin. Tiukassa semifinaalissa oli enemmän haasteellisia kohtia.

Taneli Lehtonen edustaa Suomea syksyllä sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Tukholmassa. Valmistautuminen kilpailuun käynnistyy hyvissä ajoin.

– Käytän tulevasta kesälomastani kolme viikkoa alan opiskeluun ja lomailen viikon, toteaa Lehtonen.

SM-kilpailun tuomaristossa istuivat William Wouters, Nicolas Laffitte ja Heidi Mäkinen, jotka pitivät Lehtosen kokonaissuoritusta vakuuttavana ja erityistä kiitosta saivat hänen rento esiintymisensä sekä erinomainen asiakaspalveluasenteensa. Tulevien haasteiden osalta tuomaristo muistuttaa, että Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa osallistujien osaamistaso on erittäin korkea ja kisassa pitää pystyä sopeutumaan yllättäviinkin kilpailutehtäviin.


Lisätiedot: Taneli Lehtonen, taneli(a)murudining.fi, puh. 040 517 9909.

  • Syntynyt 1985.
  • Sommelierien Suomen mestari 2019, 2017, 2016.
  • Vuoden tarjoilija 2016.
  • Työskentelee sommelierina helsinkiläisessä Ravintola Murussa.
  • Suorittanut alan tutkintoina muun muassa ASI Diploma, Court of Master Sommeliers Certified, Turku AI / WSET 3 Advance.


Kuva:
Pasi Murto

 

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

 

Suomen paras sommelier valitaan maanantaina 13.5.2019 Helsingin Wanhassa Satamassa

8.5.2019

Sommelierien SM-kilpailut 2019

Suomen Sommelierit ry:n järjestämä Suomen mestaruuskilpailu Trophée Laroche The Best Sommelier of Finland 2019 käydään Helsingin Wanhassa Satamassa maanantaina 13. toukokuuta klo 16 alkaen.

Sommelierien taitoja testataan monipuolisilla kilpailutehtävillä, joihin kuuluvat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, juomien oikeaoppinen tarjoilu, sopivien juomaparien valinta erilaisille ruokalajeille sekä viini- ja juomakulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.


Tuleva Suomen mestari edustaa Suomea syksyllä sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Tukholmassa. Lisäksi voittaja saa Suomen Sommelierit ry:n stipendin sekä matkan Chablisin alkulähteille viinitalo Larochen vieraana.


Kilpailun jälkeen tarjoillaan juhlaillallinen Ravintola Soimassa klo 18.30. Kilpailun voittaja julkistetaan illallisen aikana.


Tervetuloa seuraamaan Suomen Sommelierit ry:n järjestämää SM-kilpailua ravintola Soimaan Wanhaan Satamaan, Pikku Satamakatu 3-5, 00160 Helsinki. Kilpailu pidetään klo 16–18.30.


Lisätiedot:
Suomen Sommelierit ry, info(a)sommeliers.fi
Valokuva: Pasi Murto
Video: Näyte Suomen parhaan sommelierin 2018 Kirsi Seppäsen kilpailusuorituksesta https://youtu.be/3RfuCv-2WZ0


Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.


Saksan Marc Almert on sommelierien maailmanmestari 2019


15.3.2019

The Best Sommelier of the World 2019

Saksan Marc Almert voitti sommelierien maailmanmestaruuden perjantaina 15. maaliskuuta Antwerpenissa järjestetyssä ASI Best Sommelier of the World -kilpailussa. Kolmen kilpailijan finaalissa toiseksi sijoittui Nina Højgaard Jensen Tanskasta ja kolmanneksi Raimonds Tomsons Latviasta.


Maanantaina käynnistyneeseen viisipäiväiseen kilpailuun Belgiassa osallistui 66 sommelieria eri puolilta maailmaa. Kirjallisen kokeen sekä käytännön tehtävien jälkeen semifinaaleihin pääsi 16 kilpailijaa ja perjantain loppukilpailuun suoriutuivat Tanskan, Latvian ja Saksan edustajat.


Finaalissa suoritettuihin kahdeksaan aikarajoitteiseen tehtävään kuuluivat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien aistinvarainen tunnistaminen, viinin dekantointi ja tarjoilu sekä juomien valinta neljän ruokalajin aterialle.


Suomea MM-kilpailussa edusti helsinkiläisen Ravintola Pastiksen Markku Niemi. Niemi ei tällä kertaa päässyt karsinnasta jatkoon.

 

– Omat fiilikseni kisasta ovat ihan hyvät. Tastingosuudesta suoriuduin mielestäni parhaiten. Tarjoilutehtävässä aika loppui kesken. Teoriakoe puolestaan oli juuri niin haasteellinen kuin olin ajatellutkin, tiivistää Niemi tunnelmiaan.


Sommelierien maailmanmestaruuskilpailun järjestäjänä toimi 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä kansainvälinen sommelieryhdistys International Sommelier Association (ASI). Maailmanmestaruuskilpailut järjestetään kolmen vuoden välein.


Lisätiedot: info(a)sommeliers.fi


Kuva: Jean-Marc Brasseur


Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

 

 

Markku Niemi edustaa Suomea sommelierien MM-kilpailussa Antwerpenissa

4.3.2019

Sommelier Markku Niemi

Maailman parhaan sommelierin titteliä tavoittelee 66 sommelieriä eri puolilta maailmaa ASI Best Sommelier of the World -kilpailussa 10.-15. maaliskuuta 2019 Belgian Antwerpenissa. Suomea kilpailussa edustaa helsinkiläisen Ravintola Pastiksen Markku Niemi, joka voitti Suomen MM-karsintakilpailun marraskuussa 2018.

Kilpailutehtäviin kuuluvat perinteisesti muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien aistinvarainen tunnistaminen, sopivien juomien valinta erilaisille ruokalajeille, juomien oikeaoppinen tarjoilu sekä kirjallisen teoriakokeen suorittaminen.

Markku Niemi on keskittynyt viime viikkoina viimeistelemään sekä teoreettista että käytännön osaamistaan kisan eri osa-alueisiin liittyen.

– Olen lukenut paljon alan kirjallisuutta teoriakoetta varten. Olen myös harjoitellut juomien maistamista sekä tarjoiluun liittyviä tehtäviä, kertoo Niemi.

– Osallistun lisäksi maaliskuun alussa ASI Sommelier Diploma -kokeeseen, joka toimii erinomaisena kenraaliharjoituksena Antwerpenin kilpailuun. Diploma-koe sisältää samoja osa-alueita kuin MM-kisakin.

Omista vahvuuksistaan kilpailussa Niemellä on selkeä näkemys:

– Käytännön tehtävät ovat minulle ehdottomasti mieluisimpia. Viihdyn kisatilanteessa tuomareiden ja yleisön edessä. Teoriakoe on puolestaan aina haastava, koska kysymykset käsittelevät niin monia aiheita.

Sommelierien maailmanmestaruuskilpailun järjestäjänä toimii 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä kansainvälinen sommelieryhdistys International Sommelier Association (ASI).

 

Lisätiedot: Markku Niemi, markku(a)pastis.fi, 040 589 6985

 

  • Syntynyt 1989
  • Château Changyu Moser XV – ASI Antwerpen 2019 Sommelierien MM-kisojen Suomen karsintakilpailun voittaja 2018, Sommelierien Suomen mestari 2014 ja 2012, Chaîne des Rôtisseurs Finlande Vuoden Nuori Sommelier 2012
  • Työskentelee ravintolapäällikkönä helsinkiläisessä Ravintola Pastiksessa
  • Valmistunut Ravintolakoulu Perhosta 2008

 


Kuva: Tommi Hynynen

 


Video: Markku Niemi voittaa Suomen MM-karsintakilpailun https://youtu.be/hOzUqFxBPGg

 

 

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Markku Niemi lähtee edustamaan Suomea sommelierien MM-kisoihin Antwerpeniin


30.10.2018

Markku Niemi

Markku Niemi helsinkiläisestä Ravintola Pastiksesta voitti Château Changyu Moser XV – ASI Antwerpen 2019 Sommelierien MM-kisojen Suomen karsintakilpailun maanantaina 29. lokakuuta Helsingin Wanhassa Satamassa. Niemi pääsee edustamaan Suomea ensi keväänä Antwerpenissa järjestettäviin sommelierien maailmanmestaruuskilpailuihin.

Monipuolista osaamista vaatineessa finaalissa edustuspaikasta Niemen kanssa kilpailivat Kirsi Seppänen Ravinteli Berthasta Tampereelta ja Taneli Lehtonen Ravintola Murusta Helsingistä.

Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa Gin Sour -cocktailin valmistaminen, viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, viinin dekantointi, sopivien ruokalajien valinta erilaisille juomille sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

– Oma vahvuuteni kilpailussa oli rento esiintyminen tehtäviä tehdessä, arvioi Niemi suoritustaan kisavoiton jälkeen.

Tuomariston puheenjohtajana toiminut Viinitien Wine Ambassador Heidi Mäkinen piti finaalin tasoa tasaisena.

– Markun kilpailusuorituksessa korostuivat huolellinen annettujen ohjeiden noudattaminen sekä tehtävien suorittaminen annetussa ajassa, toteaa Mäkinen.

Sommelierien MM-kilpailut järjestetään ensi keväänä Belgian Antwerpenissa. Sommelierien kansainvälinen yhdistys Association de la Sommellerie International juhlistaa 50-vuotista taivaltaan 11.–15.3.2019 pidettävässä kilpailussa, johon osallistuvat parhaat sommelierit 62 eri maasta.

– Kansainvälisten sommelierkilpailujen taso on aina todella korkea, joten jokaisen osallistujan kannattaa valmistautua niihin huolella, Heidi Mäkinen muistuttaa.

Lisätiedot: Markku Niemi, markku(a)pastis.fi, 040 589 6985

  • Syntynyt 1989
  • Château Changyu Moser XV – ASI Antwerpen 2019 Sommelierien MM-kisojen Suomen karsintakilpailun voittaja 2018, Sommelierien Suomen mestari 2014 ja 2012, Chaîne des Rôtisseurs Finlande Vuoden Nuori Sommelier 2012
  • Työskentelee ravintolapäällikkönä helsinkiläisessä Ravintola Pastiksessa
  • Valmistunut Ravintolakoulu Perhosta 2008

 


Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Suomen parhaat sommelierit kilpailevat pääsystä Belgian MM-kisoihin maanantaina 29.10.2018


24.10.2018

Sommelier dekantoi viiniä

Suomen edustaja ensi keväänä Belgiassa järjestettäviin sommelierien maailmanmestaruuskilpailuihin selviää maanantaina 29. lokakuuta, jolloin maamme parhaat sommelierit mittelevät taitojaan Wanhassa Satamassa Helsingissä. MM-kisakarsinta järjestetään ravintola Soimassa klo 17–18.30. Kilpailun suojelijana toimii legendaarinen itävaltalainen viininvalmistaja Lenz Moser.

Sommelierien taitoja testataan kilpailutehtävillä, joihin kuuluvat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, juomien oikeaoppinen tarjoilu, sopivien juomaparien valinta erilaisille ruokalajeille sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

Sommelierien MM-kilpailut järjestetään ensi keväänä Belgian Antwerpenissa. Sommelierien kansainvälinen yhdistys Association de la Sommellerie International juhlistaa 50-vuotista taivaltaan 11.–15.3.2019 pidettävissä kilpailuissa, joihin osallistuvat parhaat sommelierit 62 eri maasta.

Tervetuloa seuraamaan Suomen Sommelierit ry:n järjestämää Château Changyu Moser XV – ASI Antwerpen 2019 Sommelierien MM-kisojen karsintakilpailua ravintola Soimaan Wanhaan Satamaan, Pikku Satamakatu 3-5, 00160 Helsinki. Kilpailu pidetään klo 17–18.30.

Lisätiedot: Suomen Sommelierit ry, info(a)sommeliers.fi

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Norjan Francesco Marzola on sommelierien Pohjoismaiden mestari 2018


17.9.2018

The Best Sommelier of Nordics 2018 Francesco Marzola

Norjan Francesco Marzola voitti sommelierien Pohjoismaiden mestaruuden sunnuntaina 16. syyskuuta Oslossa järjestetyssä Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Tasaväkisessä ja korkeatasoisessa finaalissa toiseksi sijoittui Ellen Franzén Ruotsista ja kolmanneksi Rasmus Lunkov Marquart Tanskasta.

Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa viinien ja muiden alkoholijuomien tunnistaminen, juustojen ja viinien yhdistäminen, viinilistassa olevien asiavirheiden korjaaminen, Moskovan muuli -drinkin valmistaminen sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

Suomea kisassa edustivat sommelierien Suomen mestari Kirsi Seppänen tamperelaisesta Ravinteli Berthasta ja Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta.

Taneli selviytyi kisassa semifinaaliin ja totesi kilpailun olleen todella korkeatasoinen.

– Kisa oli erittäin tiukka. Nyt tarvitsee taas lukea lisää ja siirtää katse kohti seuraavia kilpailuja. Suomi on hyvin lähellä pohjoismaista kärkeä, arvioi Taneli.

Kirsin osalta kilpailut jatkuvat jo ensi viikolla.

– Tämä oli hyvä aloitus kilpailuviikolle, joka minulla on edessä. Loppuviikosta osallistun Chaîne de Rôtisseurs -järjestön Nuori sommelier -maailmanmestaruuskisoihin Meksikossa. Se on minulle tämän vuoden tärkein kilpailu.

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään vuorotellen eri maissa. Tänä vuonna järjestäjänä toimi Norjan sommelieryhdistys Norsk Vinkelnerforening.

Lisätiedot: Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Samuil Angelov, samuil(a)murudining.fi

Kuva: Kristian Jøraandstad

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Kirsi Seppänen ja Taneli Lehtonen edustavat Suomea sommelierien PM-kilpailussa Oslossa


11.9.2018

Kirsi Seppänen ja Taneli Lehtonen

Pohjoismaiden parhaan sommelierin tittelistä kisataan 16. syyskuuta Oslossa Perrin & Moestue Nordic Sommelier Championship -kilpailussa. Suomesta kilpailuun lähtevät sommelierien Suomen mestari Kirsi Seppänen Deli 1909 & Wine Barista Tampereelta ja Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta.

Kirsi ja Taneli keskittyvät kilpailun lähestyessä viimeistelemään sekä teoreettista että käytännön osaamistaan kisan eri osa-alueisiin liittyen. Kilpailutehtävissä sommelierien tulee esimerkiksi osata tunnistaa viinejä ja muita alkoholijuomia, tarjoilla juomia oikeaoppisesti, valita sopivat juomaparit erilaisille ruokalajeille sekä hallita viinikulttuuriin liittyviä asiasisältöjä.

– Olen lukenut ahkerasti alan kirjallisuutta ja käynyt läpi aikaisempien teoriakokeiden kysymyksiä. Samoin keskustelut kollegoiden ja asiakkaiden kanssa valmistavat hyvin viinien analysointiin, kertoo Kirsi.

 

 

– Käytännön tehtäviin saan hyvää harjoitusta myös jokapäiväisessä työssäni esimerkiksi järjestämällä viinitastingeja. Rutiinien hallitsemisesta on hyötyä kilpailuissa, missä nopeatempoiset tehtävät usein luovat pientä jännitystä.

 

– Harjoittelemme Tampereella yhdessä muiden sommelierkilpailijoiden kanssa ja tuemme samalla toistemme oppimista.

 

Kirsille kuluva vuosi on ollut menestyksekäs: hän on voittanut sommelierien Suomen mestaruuden Trophee Laroche The Best Sommelier of Finland -kilpailussa, Chaîne de Rôtisseurs -järjestön Vuoden nuori sommelier -kilpailun sekä viimeksi elokuussa samppanjatalo Ruinartin järjestämän Nordic Ruinart Challenge 2018 -kilpailun.

Taneli Lehtosen lukemistossa ovat viime aikoina olleet viinialueiden juridiset asiat sekä viinin valmistuksen ja kasvatuksen tekniset osiot. Lisäksi hän on perehtynyt itselleen hieman tuntemattomampiin viinimaihin kuten Uusi-Seelanti, Australia, Chile, Argentiina ja Yhdysvallat.

– Käytännön tehtäviin valmistaudun treenaamalla esimerkiksi viinin dekantointia ja cocktailien valmistusta, toteaa Taneli.

 

– Viinin ja ruoan yhdistämistä varten laadin omia listojani, jotka viinien lisäksi sisältävät kahvit, teet, avec-juomat, sikarit ja vedet. Viimeisen viikon ennen kilpailua käytän jo opittujen asioiden kertaamiseen.

 

Sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailun järjestäjänä toimii Norjan sommelieryhdistys Norsk Vinkelnerforening.

Lisätiedot: Kirsi Seppänen, 040 779 4695; kirsi.seppanen(a)hotmail.com. Taneli Lehtonen, 040 517 9909; taneli(a)murudining.fi.

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Kirsi Seppänen on vuoden 2018 sommelierien Suomen mestari


22.05.2018

Sommelier Kirsi Seppänen

Suomen Sommelierit ry:n järjestämä Suomen mestaruuskilpailu Trophee Laroche The Best Sommelier of Finland huipentui jännittävään finaaliin maanantai-iltana Hotel Havenissa Helsingissä. Voittajaksi suoriutui Kirsi Seppänen Deli 1909 & Wine Barista Tampereelta ja toiseksi sijoittui Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta.

Kirsi ja Taneli edustavat Suomea myös sommelierien pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa, jotka järjestetään Oslossa 16.-17.9.2018. Kolmannelle finaalissa selviytyi kilpailun ensikertalainen Saara Alander Ravintola Murusta Helsingistä.

Trophée Laroche –kilpailun tarkoituksena on valmentaa suomalaisia sommeliereja, palkita Suomen parhaita ammattilaisia sekä edistää suomalaista viinikultuuria. Suomen Sommelierit -yhdistys järjesti maanantaina 21.5.2018 sommelierien Suomen mestaruuskilpailut Hotel Havenissa Helsingissä.

Kilpailu on avoin kaikille sommelieryhdistyksen jäsenille, jotka ovat täysi-ikäisiä ja Suomen kansalaisia. Kansainväliset säädökset määräävät myös, että kilpailijoiden tulee saada yli 50 prosenttia elannostaan ravintolatyöskentelystä.

Kulta- ja hopeamitalisti lähtevät edustamaan Suomea syyskuussa sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun, joka järjestetään tänä vuonna Norjassa. Kaksikko edustaa Suomea myös muissa tulevissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Sommelierkilpailun osakilpailuja on järjestetty maanlaajuisesti pitkin vuotta ja finaaliin valittiin aikaisemmin maanantaina järjestetyn semifinaalin pohjalta kolme parasta.

Tuomareina kilpailussa toimivat Tampereen Viinitukku Oy:n sommelier Markku Niemi, Ravintola C:n Christina Suominen sekä Domaine Laroche -viinitilan vientipäällikkö Thibault de Lartique.

– Haluamme olla tukemassa suomalaisten sommelierien osaamista, sillä viinimestarit ovat tärkeässä roolissa viinikulttuurin edistämisessä”, de Lartique toteaa.

 

Kilpailuun osallistui tänä vuonna ennätysmäärä ensikertalaisia.

– On mahtava huomata kuinka palvelu ja oikeaoppinen viinin tarjoilu kiinnostavat nuoria. Meille on kehittymässä hieno ja taitava sommelier-sukupolvi, toteaa Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Samuil Angelov.

 

Lisätietoja:

Samuil Angelov
Puheenjohtaja – Suomen Sommelierit ry
puh. 050 5238682
info(a)sommeliers.fi
www.sommeliers.fi

Trophèe Laroche –kilpailun järjestää Suomen Sommelierit ry. Yhdistyksen tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.